In de wacht

 

“Nog even geduld alstublieft, er zijn nog vijf wachtenden voor u”, hoor ik.

          Gisteren lag er een brief op de deurmat met een bevestiging van een afspraak bij een arts. De afspraak bleek al over vier dagen te zijn. Een eenzijdige gemaakte afspraak met daarbij de vermelding dat indien ik de afspraak niet 48 uur van te voren zou afzeggen er kosten in rekening worden gebracht. Een bijzondere manier van afspraken maken als je het mij vraagt. En bijzonder vervelend nu mijn agenda al vol staat met afspraken met andere zorgverleners. 

 “Nog even geduld alstublieft, er zijn nog drie wachtenden voor u”, hoor ik nu.

Sinds ik regelmatig als “patiënt” wordt aangesproken, is er veel veranderd. Zoals het regelmatige bloed prikken, de ongemakkelijke lichamelijke onderzoeken en de meest uiteenlopende vragen over zaken waar ik last van zou kunnen hebben. Dit zijn veranderingen waarbij ik me heb neergelegd. Een infuusnaald die eerst een pijnlijke zoektocht van een half uur nodig lijkt te hebben ook.  

“Nog even geduld alstublieft, er zijn nog twee wachtenden voor u”, hoor ik. De stem op het bandje klinkt vriendelijk. Dat wachten is één van de veranderingen waar ik moeilijk aan kan wennen. Net zoals ik moeilijk kan wennen aan een onvriendelijke benadering. Veelal word ik vriendelijk aangesproken en heb ik het idee dat zorgverleners zich echt inzetten om mij een zo goed mogelijke behandeling te geven. Er zitten alleen ook zorgverleners tussen bij wie die inzet minder goed op mij over komt. Zo sprak een assistente op dusdanig volume dat de rode streep bij de balie puur voor decoratieve doeleinden leek te zijn aangebracht. Hoewel ik moet zeggen dat ik dat lange niet zo vervelend vond als die keer dat ik moest uitleggen dat ik geen behandeling voor kanker, maar een behandeling voor multiple sclerose nodig had. Blijkbaar was er iets mis gegaan in mijn dossier. 

         “Nog even geduld alstublieft, er zijn nog drie wachtenden voor u”, hoor ik nu. De stem klinkt nog steeds vriendelijk, maar de wachtrij klinkt zo best inefficiënt. Was er niet zoiets als marktwerking in de zorg? Iets met zorgverleners die de beste zorg op efficiënte wijze aanbieden? Bij het woord marktwerking krijg ik het beeld van ondernemers die zich inzetten om het beste product aan te bieden op een klantvriendelijke wijze. De eerste kledingwinkel die mij wat wil verkopen door me na een lange wachtrij te vertellen dat iets mij totaal niet goed staat moet ik nog tegenkomen. 

        “Goedemorgen, waarmee kan ik u van dienst zijn?”, hoor ik ineens. 

        “Goedemorgen. Ik zou graag mijn afspraak willen verzetten”, zeg ik. 

        “Dan moet u het morgen opnieuw proberen, de afdeling is nu niet meer bereikbaar. U had ook voor 9.30 uur moeten bellen”, zegt de telefoniste. 

        “Ik heb net een half uur in de wacht gestaan. Vanaf hoe laat kan ik dan morgen bellen?”, vraag ik. 

        “U zou het vanaf 9.00 uur kunnen proberen. Waarschijnlijk lukt het dan wel om de afdeling te bereiken”, antwoordt ze. 

        Ik hang op en zet mijn laptop aan. Dat wordt een rondje internet op zoek naar een e-mailadres. Wie weet lukt het tijdig verzetten van de afspraak zo wel. Alleen hoe moet dat als ik straks zieker ben? Als ik niet in staat ben direct achter de laptop te gaan zitten? Of te duf ben van de medicatie om op dat idee te komen? 

        Nee, geef mij maar die marktwerking. Als we daar toch met z’n allen last van hebben, stel ik voor dat we daar ook met z’n allen profijt van gaan hebben. 

 

©Emma Radiaan, februari 2018.