Vertraging

 

"De sneeuw brengt naast mooie witte plaatjes veel vertraging met zich mee", zegt de presentator van het ontbijtjournaal. 

         Ik schuif de gordijnen wat open en zie dat er in mijn tuin een dikke laag sneeuw ligt. Prachtig en beklemmend tegelijk. Zo zal ik om mijn fiets  uit de schuur te halen door die ijskoude laag heen moeten. Hoewel fietsen wordt afgeraden.

         "De kans op valpartijen is groot" vervolgt de nieuwslezeres. Nu klinkt mij dat sowieso niet onbekend in de oren. Plus dat de gladde banden van mijn ooit blauwe fiets de kans op een valpartij niet kleiner zullen maken. 

         Mijn telefoon piept. Ik zie dat ik een berichtje heb gekregen waarin mijn afspraak van vanochtend wordt afgezegd. Het verbaast me niets. Inmiddels staan zoveel mensen vast op de weg dat het geen nut heeft nog de weg op te gaan en het openbaar vervoer ligt plat. 

Ik schrap de afspraak uit mijn agenda en kijk op mijn things to do lijstje onderaan de pagina. Het lijkt er op dat ook een flink aantal taken last gaan hebben van vertraging. Aan het einde van het jaar wil ik elk jaar zoveel mogelijk taken afronden, zodat ik rustig aan het nieuwe jaar kan beginnen. Dan kan ik in het nieuwe jaar mooi aan mijn goede voornemens werken is gedachte.  

         Alleen heb ik steeds minder energie. Ik kan niet uitleggen hoe de vermoeidheid steeds groter wordt. Alsof de ziekte langzaamaan steeds meer uren van de dag opeist. Van alles heb ik al geprobeerd. Zo heb ik geprobeerd door de vermoeidheid heen te breken, wat hoogstens een valpartij tot gevolg heeft. Ook kan ik dat mijn grote teen inmiddels niet meer aan doen. Boos worden op mezelf was ook geen succes. Dat kostte me alleen maar meer energie. 

         Als ik op kijk van mijn lijstje is het ontbijtnieuws opnieuw begonnen. Wederom vertelt de nieuwslezeres hoe het land ontwricht wordt door de weersomstandigheden. Er zit niets anders op dan accepteren dat alles vertraging oploopt. En ik, ik kan niet anders dan accepteren dat  mijn acceptatie van de vermoeidheid vertraging heeft opgelopen. 

 

©Emma Radiaan, december 2017.